De kracht trekken in hun ervaringen

Er zijn veel angst en weinig zekerheid in het menselijk leven, maar dit is wat het interessant is! Existentiële psychologie roept ons op om de betekenis van onze ervaringen te begrijpen om te leren betekenis te zien en inspiratie te vinden in vandaag.

Een gevoel van leegte, machteloosheid, ongecontroleerde angst is bekend voor iedereen die van tijd tot tijd angst voelt, dat wil zeggen, we zijn allemaal. En er is niets verrassend dat we ernaar streven om deze gevoelens te vermijden. Maar is het de moeite waard om zo bang te zijn voor je zorgen?

Impuls voor groei

“Angst is een natuurlijke reactie van de psyche op de situatie van onzekerheid, instabiliteit”, zegt existentiële psycholoog Dmitry Leontyev. – proberen haar te bestrijden, proberen we onze relatie te stroomlijnen, waardoor het leven zo statisch en voorspeld is. Maar op deze manier verlaten we de toekomst, die altijd vaag en onvoorspelbaar is. “.

Op zoek naar duidelijkheid

Waarom sommige alarmerende mensen serieus dol zijn op Esoterica, ga naar Fortunetellers, lees horoscopen voor? “Het is psychologisch moeilijk om te libido man leven als er zoveel obscuur, onzeker is”, zegt Dmitry Leontyev. – Velen van ons weten niet hoe en hebben ze nodig (zoals in de kindertijd) met vertrouwen gezegd hoe alles daadwerkelijk is geregeld. Fortunetellers en Esoterics Exploiteren deze behoefte, als gevolg van communicatie met hen, accepteert het beeld van de wereld een complete look en angst neemt af. En alleen psychologisch volwassenen kunnen gebeurtenissen en acties, omstandigheden en feiten accepteren die geen klaargemaakte uitleg hebben. Ze zijn klaar om de wereld te zien zoals het echt is “.

Voor het eerst beschreef de Deense filosoof Seren Kierkegaard de plaats van angst in het menselijk existentiële leven. Hij onderscheidde de concepten van echte angst en de diepe, geen directe zichtbare redenen. Hij was ervan overtuigd dat deze irrationele angst de vrijheid toestaat zich te manifesteren als een echte uitdrukking van menselijke vrijheid. Het is dit gevoel, geloofde hij, duwt ons tot ontwikkeling, dient als een kompas van persoonlijke groei. Na honderd jaar, al in de twintigste eeuw, beweerde de existentiële psycholoog Rollo May (Rollo May), die het mechanisme van angst beschrijft, dat ze zich interfereert met ons, een ongecontroleerde vorm alleen als we proberen het uit ons leven te verdrijven. Maar zo niet om te verplaatsen, dan hoe je het in je voordeel kunt veranderen?

De prijs van beweging

“De grootste existentiële psycholoog Salvatore Maddi bewees dat we,, het nemen van een beslissing ten gunste van stabiliteit, in wezen voor ons onveranderlijke verleden kiezen”, zegt Dmitry Leontyev, “als gevolg hiervan zijn we minder zorgen, maar we voelen ons schuldig voor niet -gerealiseerde mogelijkheden. Als we een onbepaalde toekomst kiezen, zetten we altijd een stap in de richting van persoonlijke ontwikkeling: we vertrouwen onszelf meer, kijken naar de wereld optimistisch, we leiden een zinvol leven, maar tegelijkertijd … we doen onszelf onder een constante ervaring van angst. Dit is de prijs die we betalen voor beweging en persoonlijke ontwikkeling “.

Accepteer onzekerheid

Filosoof Merab Mamardashvili en de existentiële psycholoog James Bugental, op verschillende tijdstippen en niets over elkaar te weten, gaven dezelfde definitie van het levensproces: “Levend verschilt van de doden dat het altijd anders kan zijn”.

Familie, schoolopleiding zijn zo geregeld dat het kind opgroeien, het kind nauwelijks elke onzekerheid kan accepteren. “Het moderne schoolprogramma vertegenwoordigt de wereld in de vorm van een onveranderlijke, constante structuur waarin niets of bijna niets verandert,” vervolgt Dmitry Leontyev. – Ouders, van hun kant, drijven het kind in het strikte kader van de toekomst en zeggen: “Je zult opgroeien en dan …” Een dergelijke boodschap is een onbewuste manier om de oplossing te vertragen van de problemen die het kind eerder stelt hen, en allemaal om op dit moment eigen angst te verminderen. Het lijkt erop dat alleen woorden, maar zij zijn het die soms bepalen hoe we ons in het leven voelen: sommigen van ons leven in afwachting van de volgende tijdelijke lijn, waaruit geluk zal beginnen.

“Om te leren de onzekerheid van het leven te accepteren, kan de variabiliteit ervan op elke leeftijd zijn, maar hiervoor is het noodzakelijk om serieus spiritueel werk te doen”, zegt de existentiële psycholoog Svetlana Krivtsova. -Onze angst, zoals een barometer, laat zien dat er iets in het leven misgaat, iets belangrijks ontgaat onze aandacht. En om de een of andere reden weigert bewustzijn het te zien “.

Vertrouwensleutels tot de wereld

Angst manifesteert zich eerst op jonge leeftijd. De Amerikaanse psychoanalyticus Karen Horney geloofde dat het gebrek aan hitte en acceptatie in het gezin leidt tot de vorming van een “basisangst” bij een kind. Dit gevoel van wereldwijd intern ongemak, de ervaring van eenzaamheid en hulpeloosheid in de toekomst kan een bron van neurotische reacties worden en een factor die de ontwikkeling van creatieve krachten vertraagt. Een belangrijke rol bij de vorming van basisangst wordt gespeeld door een algemeen emotioneel klimaat in het gezin: als het ongunstig is, heeft het kind meer kansen om overmatige, pijnlijke angst in zichzelf te ontwikkelen. Integendeel, een kind dat groeit in een sfeer van liefde en begrip, vanaf de eerste dagen van zijn leven, een gevoel van “fundamenteel vertrouwen in de wereld”, dat dient als een betrouwbare basis voor verdere persoonlijke groei en zelfrealisatie.

Verken het verleden

Vaak kunnen we niet duidelijk de oorzaak van onze angst bepalen. “Kijk in je verleden en probeer de gebeurtenissen te vinden die een pijnlijke reactie veroorzaken”, adviseert de psychotherapeut Dmitry Shevchenko. – Het verleden is onze ervaring en ons coördinatensysteem “. Na de ervaring van een ernstig verlies te hebben ervaren, kan een persoon een verhoogde angst voelen en vervolgens in een ander soortgelijk of iets dat hem herinnert aan een langdurige verwondingen aan situaties. Hij zal zich bijvoorbeeld zorgen maken wanneer zijn geliefden het huis verlaten: in zijn leven was er tenslotte al degene die vertrok en niet terugkeerde.

Maar de redenen voor deze ervaringen kunnen onduidelijk blijven voor een lijdende persoon: om onafhankelijk van de langdurige gebeurtenissen te vinden wat een bron is geworden van de angst van vandaag, niet allemaal van ons kan. In dit geval kan een psycholoog helpen: in elke psychotherapeutische methode zijn er technieken en oefeningen waarmee je in het verleden kunt duiken en daarin de “startknoppen” van onze onrust kunnen vinden.

Leef vandaag

“Het is een groot geluk om in het heden te kunnen leven, het ideaal waar je naar moet streven”, zegt Dmitry Shevchenko. – Lijden niet het verleden, maak je geen zorgen over de mistige toekomst. Niet gealarmeerd zijn, maar opgewonden leven – al was het maar omdat het nieuwsgierig is “. “Volledig in het heden leven betekent de mogelijkheid om in de tijd te leven in een verbonden, dat wil zeggen de voortdurende” verleden tot toestand “, vervolgt Dmitry Leontyev. “Het probleem ontstaat wanneer de verbinding tussen de tijden uit elkaar gaat en we onszelf in slechts één segment voelen”. “Een verontrustend persoon lijkt zich van de realiteit af te breken, hij leek in de lucht te hangen en zijn steunen te verliezen,” zei Svetlana Krivtsova.

Angst is pijnlijk, maar genezing: het gaat vergezeld van elke nieuwe kennis over de wereld en onszelf, die we ontvangen. Dit is een integraal en noodzakelijk onderdeel van het leven, daarom is het de moeite waard om het op dezelfde manier te nemen als het leven zelf: wees niet bang en niet bescheiden, maar probeer te begrijpen en lief te hebben.